Kiss – yhtye, joka kasvoi spektaakkeliksi

Kiss on perustettu vuonna 1973, ja vuosien saatossa se kasvoi nimeään suuremmaksi spektaakkeliksi. Yhtyeen perusti Gene Simmons ja Paul Stanley, jotka ovat olleet koko yhtyeen olemassa oloajan sen keulahahmoja. Monille faneille alkuperäinen kokoonpano, jossa soittavat näiden kahden lisäksi Ace Frehlye ja Peter Criss, on se ainoa ja oikea.

Ongelmien kautta menestykseen

Kuten monen muunkin pitkän linjan yhtyeen matkan varrella, on myös Kississä nähty henkilökemioiden saralla ongelmia. Päihdeongelmat ja yhtyeen jäsenten keskinäinen kilpailu ovat olleet ajoittain aiheuttamassa ongelmia yhtyeen menestyksen tiellä. Niistä huolimatta bändi on pysynyt kasassa kunnioitettavan kauan, vaikka nyt lopettamispäätös näyttää melko varmalta. Uransa aikana Kiss on noussut yhdeksi menestyneimmistä amerikkalaisista rock-yhtyeistä, jonka linja on ollut aina hardrock, johon on eri aikakausina yhdistelty poppia, rockia, grungea, discoa ja metallia. Onpa se yhtye soittanut yhdessä sinfoniaorkesterinkin kanssa, ja olympialaisten päätösseremoniassa.

Palavia kitaroita ja fanituotteita

Kiss on aina ollut ennen kaikkea teatraalinen ryhmä, jonka esiintymiset muistetaan vuosienkin jälkeen. Suomessa yhtye on vieraillut useita kertoja, viimeksi vuonna 2017. Palavia kitaroita, veren sylkemistä, ilotulituksia, huikeita valoefektejä, jättiläiskokoinen logo ja korvia huumaavat desibelit.

Kiss on tullut myös tunnetuksi fanikamastaan, jonka tarjonnassa ei ole säästelty. Kiss aiheisia mukeja, nukkeja, paitoja, kalentereita ja kaikkea mahdollista, mitä fanien on keksitty tarvita. Yhtyeen tuttu logo, jossa yhtyeen nimi on tyylitelty tuttuun asuunsa, on tullut vuosikymmenien aikana vastaan monessa paikassa. Kiss on myös valloittanut nettikasinoiden pelaajat loistavalla tuotoksella, jossa kuullaan bändin ikivihreitä, ja pelaillaan Kissille ominaiseen tyyliin vaikuttavan areenan keskellä.

Maskit ja musiikki

Kiss on pysynyt pinnalla toki musiikkinsa, mutta myös tempaustensa avulla. Se on heittänyt jo kerran jäähyväiskiertueen, mutta on tekemässä sitä taas uudelleen. Teatraalisen rockin kunkkujen rytmijalkaa alkaa jo varmasti väsyttää, sillä takana on pitkiä, ja energisiä kiertueita, sekä noin 100 miljoonaa myytyä levyä. Levyjä on tehtailtu todella kunnioitettavalla ja edesottamuksia seurattu tasaisen varmalla tahdilla.

Kiss ei ole kunnostautunut jokaisen äidin unelmavävy ehdokasryhmänä, mutta se on jättänyt nimensä historiaan yhtyeenä, joka on tuottanut omalle linjalleen uskollisia hittejä, ja uskomattomia konserttikiertueita. Kissin musiikki ja esitykset ovat tihkuneet aina seksiä, ja kaupallisuutta, joka on osattu annostella oikeanlaisessa paketissa.